Marinerade champinjoner


Färska champinjoner har en fantastisk förmåga att ta upp andra smakämnen och blanda dem med sina egna. Här får de puttra med bl a vitlök, olivolja och rosmarin innan allt bränns av med lite konjak.

Gammaldags marinerade champinjoner

Gammaldags marinerade champinjoner

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Varma och kalla smårätterDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

35

minutes

Det bästa receptet på gammaldags marinerade champinjoner från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 500 g färska champinjoner

  • 2 – 3 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 lagerblad

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 tsk salt

  • 5 cl konjak

  • saften av ½ citron

Så här gör du:

  • Rensa och torka av champinjonerna. Skölj dem bara om de är mycket jordiga. Skär dem i tjocka skivor eller dela dem i fyra delar.
  • Värm olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt champinjonerna. Pressa över vitlöken. Smula sönder lagerbladet över champinjonerna tillsammans med rosmarin och salt.
  • Låt allt småputtra utan lock på svag värme tills vätskan kokat in och champinjonerna blivit glansiga och klara.
  • Öka värmen, så att kastrullen blir riktigt het. värm konjaken och häll den över champinjonerna. Skaka om kastrullen och antänd konjaken. Låt allt stå kvar på värmen tills lågorna slocknat.
  • Tillsätt därefter citronsaft och låt champinjonerna småputtra ca 5 in. Låt dem kallna före serveringen.

Kockens tips

  • När du flamberar bör du ha locket till kastrullen i närheten, så att du ev kan kväva lågorna.
    Marinerade champinjoner är också goda med kokt pasta, t ex tagliatelle. Värm då svampen och blanda den i den nykokta pastan.
  • Dryckförslag: Öl eller ett lätt rödvin.
  • Serveringsförslag: Servera med ett gott vitt bröd och grönsallad.
Handla ingredienser till Marinerade champinjoner

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Julstubbe

Nästa recept

Club sandwich