Eclairs är avlånga petits-choux bakelse fyllda med kräm, som serveras på de fina caféerna i Paris. Här bakar du dem själv och fyller dem med den ljuvligaste mockakräm – perfekt till eftermiddagskaffet!
Gammaldags mocha éclairs
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags mocha éclairs från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
100 g smör eller margarin
2 ½ dl vatten
2 dl vetemjöl
4 ägg
- Mockakräm:
6 äggulor
5 msk socker
3 msk maixenamjöl
2 – 2 ½ dl mjölk
1 dl starkt bryggkaffe
1 – 2 dl tjock grädde
- Glasyr:
2 dl florsocker
1 ½ msk starkt kaffe
Så här gör du:
- Smält matfettet tillsammans med vattnet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör kraftig tills smeten är blank och släpper kastrullens kanter.
- Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i sänder. Rör kraftigt mellan varje ägg.
- Spritsa ut degen till ca 10 min cm långa bitar på bakplåtspapper. Grädda i 200 °C, ca 20 min. Låt bakverken svalna på galler.
- Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Häll över smeten i en tjockbottnad kastrull och tillsätt maizenamjöl, mjölk och kaffe.
- Hetta upp mockakrämen på svag värme under ständig omrörning. Låt krämen sjuda i 3 min. Krämen får inte koka.
- Låt krämen svalna. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör runt i krämen, så svalnar den fortare.
- Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den kalla krämen.
- Skär ett snitt längs kanten på kakorna och fyll dem med mockakrämen. Rör samman florsocker och kaffe till glasyren och bred den över kakorna. Låt glasyren stelna.
Kockens tips
- Det är viktigt att du inte öppnar ugnsluckan under de första 15 min av gräddningen.
- Dryckförslag: Starkt kaffe eller ett dessertvin.
- Serveringsförslag: Till eftermiddagskaffet eller som efterrätt.