Gammaldags nötmuffins
Kategori
Bakverk
Från England härstammar denna lilla mjuka kaka som kallas muffin. Här är en raffinerad variant med valnötter, kanel och skal av apelsin, som ger en extra fin smak.
Tillagningstid
40 minuter
Total Time
40 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 16 – 18 muffins:
- 50 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl socker
- Riven skal av 1 apelsin
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 ¼ dl mjölk
Nötblandning:
- 50 g valnötskärnor
- 2 msk syltade apelsinskal
- 3 msk strösocker
- 3 msk vatten
- ½ tsk mald kanel
Instruktioner
Så här gör du:
- Smält matfettet utan att det blir brunt. Låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp.
- Rör ner det avsvalnade matfettet och tillsätt apelsinskal.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det växelvis i äggsmeten tillsammans med mjölken.
- Häll smeten i pappersformar eller smorda muffinsformar.
- Grädda i ugn vid 200 °C i ca 10 min.
- Hacka valnötterna, lägg dem i en kastrull med apelsinskal, socker, vatten och kanel. Låt blandningen koka tills vätskan kokat bort.
- Bred nötblandningen över de halvgräddade kakorna. Fortsätt att grädda dem ytterligare 5 – 10 min.
- Känn med en provsticka om kakorna är färdiggräddade. Om provstickan känns torr, är de klara. Låt svalna på ett galler.
Noteringar
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Istället för valnötter kan du använda mandel eller hasselnötter.