Gammaldags oststänger
Kategori
Ägg och Osträtter
Möra oststänger som smälter på tungan passar såväl till en soppa som till en sallad. Eller varför inte till en kopp te istället för de söta kakorna?
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 50 stänger:
- 100 g smör eller margarin
- 1 ¾ dl vetemjöl
- 2-3 msk kallt vatten
- 4 msk stark riven ost
Instruktioner
- Rör matfettet smidigt och poröst. Blanda ner mjölet och tillsätt vattnet. Tag inte mer vatten än att det blir en ganska mjuk deg som går att spritsa. Rör ner den rivna osten.
- Täck en plåt med bakplåtspapper. Spritsa degen direkt på plåten till 4 – 5 cm långa stänger.
- Grädda oststängerna i 175 °C ca 15 min eller tills de är gyllenbruna.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera oststängerna till en god soppa, en sallad eller till en kopp te.
Dryckförslag
Vin eller mineralvatten om du serverar stängerna till soppa.
Kockens tips!
Vill du variera oststängerna kan du smaksätta degen med t ex ½ tsk paprika. Du kan även strö lite riven ost över stängerna precis innan gratineringen. Grovt salt eller vallmofrön över stängerna är också gott.