Pizza är en sydländsk specialitet som blivit något av svensk vardagsmat. gör en pizza Quattro Stagioni med smak av de fyra årstiderna vår, sommar, höst och vinter.
Gammaldags pizza fyra årstider
Antal
4
pizzorTillagningstid
2
hoursJästid
1
timDet bästa receptet på gammaldags pizza fyra årstider från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 pizzor:
1 pkt jäst 50 g
2 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
7 – 8 dl vetemjöl
- Fyllning:
1 dl tomatsås eller 5 – 6 skivade tomater
200 – 250 g gräddost eller mozzarella
2 tsk oregano
4 kronärtskockshjärtan- eller bottnar
150 g skalade räkor
1 – 2 burkar champinjoner
1 – 2 burkar musslor i vatten á 125 g
250 g kokt skinka i bit
garnera med svarta eller gröna oliver
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, salt, olivolja och hälften av mjölet. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl i ca 5 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 tim.
- Dela degen i fyra bitar, kavla ut dem till runda kakor ca ½ cm tjocka. Degen ska vara tjockast i kanterna.
- Lägg pizza bottnarna på mjölad plåt. Bred på tomatsås och täck med hälften av osten, samt hälften av oreganon.
- Lägg kronärtskocks hjärtat i mitten av pizzan och räkor, avrunna champinjoner, musslor och strimlad skinka i grupper runt omkring. Krydda med oregano och täck med resten av osten. Grädda pizzorna i 250 °C ca 10 min.
Kockens tips
- Önskar du en kraftigare pizzabotten, kan du byta ut 2 dl av vetemjölet mot samma mängd grahamsmjöl.
- Serveringsförslag: Vitkålssallad med röd och grön paprika.