Recept » Efterrätter, desserter och bakverk » Bakverk » Mormors mandelmusslor

Mormors mandelmusslor


Mandelmusslor är klassiska julkakor som måste finnas med på julens kakfat och även som efterrätt på julbordet, fyllda med t ex grädde och sylt. För de kära mandelmusslorna finns det alltid plats.

Gammaldags mormors mandelmusslor

Gammaldags mormors mandelmusslor

3 from 17 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Medelsvår
Antal

30

kakor
Tillagningstid

50

minutes

Det bästa receptet på gammaldags mormors mandelmusslor från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 30 kakor:
  • 100 g sötmandel, ca 1 ½ dl

  • 200 g smör eller margarin

  • 1 dl strösockoer

  • 1 ägg

  • 3 ½ dl vetemjöl

  • smör eller margarin till formarna

Så här gör du:

  • Skålla och skala mandeln. Mal drygt hälften av dem och hacka resten lite grovt.
  • Rör matfett och socker pösigt och blanda ner ägg och mandel. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen. Låt gärna degen vila en stund på kall plats.
  • Smörj små veckade formar med lite matfett. Gör en rulle av degen och dela den i ungefär 30 jämna bitar. Tryck ut degbitarna i de smorda formarna och grädda i 175 – 200 °C ca 10 min.
  • Stjälp upp mandelmusslorna medan de är varma. Låt dem svalna och bli kalla innan de serveras.

Kockens tips

  • Du kan pröva en mängd olika fyllningar till musslorna, som t ex:

    vaniljkräm + konserverade mandarinklyftor
    chokladkräm + en klick vispad grädde + bär
    vispad grädde + sylt
    glass + djupfrysta bär.
  • Dryckförslag: Kaffe, te, saft eller likör.
  • Serveringsförslag: Servera mandelmusslorna som de är eller med vispad grädde och jordgubbssylt.
Handla ingredienser till Mormors mandelmusslor

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Pizza fyra årstider

Nästa recept

Grillade lammkotletter