Gammaldags räkomelett som i Hua Hin
Kategori
Ägg och Osträtter
Koriander och thailändsk fish sauce ger den här omeletten en mycket god och särpräglad smak. Receptet kommer från Hua Hin vid Siambuket i Thailand, en ort berömd för sina fisk- och skaldjursrätter.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 1 vitlöksklyfta
- 4 msk inhackad gul lök
- 6 msk färska blad av koriander eller persilja
- 2 msk olja
- 500g räkor med skal
- 6 tsk fish sauce
- 1 tsk socker
- Svartpeppar
- 6 ägg
Instruktioner
- Skala vitlöksklyftan. Krossa den i mortel tillsammans med lök och några koriander- eller persiljeblad.
- Värm hälften av oljan i en stekpanna. Lägg i den stötta lökmassan och fräs den i 1 min, så att den får svagt brun färg.
- Skala räkorna, hacka dem grovt och blanda dem med löken. Smaksätt med 1 tsk fish sauce, soker och nymald svartpeppar. Låt det bli varmt och häll sedan över blandningen i en skål.
- Vispa upp äggen med resten av fish saucen. Värm resten av oljan i stekpannan och låt den bli ganska het. Häll i omelettsmeten och grädda den en stund.
- Häll räkfyllningen i mitten när omeletten börjar bli fast och krämig. Vik in kanterna på omeletten, så att den blir fyrkantig. Vänd den och stek en liten stund till, så att den blir fast och får lite färg.
- Lägg upp omeletten och garnera med några koriander- eller persiljeblad.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera som lunchrätt med sprödvärmt vitt bröd eller knäckebröd.
Dryckförslag
Öl eller vatten.
Kockens tips!
Fish sauce ingår i en mängd thailändska rätter och ger en mycket intressant smak åt såväl kött och fisk, som ägg och grönsaker. Den finns att köpa i stora flaskor i orientaliska affärer.