Rysk gryta med njure


På hösten är det högsäsong för lammnjure, en billig delikatess som det är synd att missa. Saltgurka och rotfrukter är typiska ryska smaksättare i den här mustiga och lite syrliga grytan.

Gammaldags rysk gryta med njure

Gammaldags rysk gryta med njure

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Lätt
Antal

4

portioner
Tillagningstid

45

minutes

Det bästa receptet på gammaldags rysk gryta med njure från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 500 g lammnjure

  • 5 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 8 potatisar

  • 3 morötter eller palsternackor

  • 3 gula lökar

  • 1 msk smör eller margarin

  • 2 – 3 dl créme fraiche

  • 2 vitlöksklyftor

  • 4 saltgurkor

  • ½ – 1 1 tsk paprikapulver

Så här gör du:

  • Skär lamm njurarna mitt itu på längden, lägg dem i vattnet och salta. Låt stå 30 min eller längre, i så fall på kall plats.
  • Koka upp njurarna i vattnet och häll sedan av det. Skär njurarna i tunna skivor. Skala potatis, morötter och lök och skär allt i skivor.
  • Bryn matfettet i en gryta. Lägg i njure och skurna grönsaker och fräs allt under omrörning. Tillsätt créme fraiche och sjud rätten under lock 5 min.
  • Skala vitlöken och skär gurkan i stora tärningar. Pressa vitlöken direkt i grytan. Lägg i gurkan och paprikapulver och sjud rätten ytterligare 5 min. Servera gärna direkt ur grytan.

Kockens tips

  • Om du vill ha en magrare sås kan du byta créme fraiche mot gräddfil, utrörd med 2 msk vetemjöl.
  • Dryckförslag: Öl eller lingondricka.
  • Serveringsförslag: Servera med spröd värmd baguette.
Handla ingredienser till Rysk gryta med njure

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Osso Buco

Nästa recept

Kalvlever anglaise