På hösten är det högsäsong för lammnjure, en billig delikatess som det är synd att missa. Saltgurka och rotfrukter är typiska ryska smaksättare i den här mustiga och lite syrliga grytan.
Gammaldags rysk gryta med njure
Antal
4
portionerTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags rysk gryta med njure från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
500 g lammnjure
5 dl vatten
1 tsk salt
8 potatisar
3 morötter eller palsternackor
3 gula lökar
1 msk smör eller margarin
2 – 3 dl créme fraiche
2 vitlöksklyftor
4 saltgurkor
½ – 1 1 tsk paprikapulver
Så här gör du:
- Skär lamm njurarna mitt itu på längden, lägg dem i vattnet och salta. Låt stå 30 min eller längre, i så fall på kall plats.
- Koka upp njurarna i vattnet och häll sedan av det. Skär njurarna i tunna skivor. Skala potatis, morötter och lök och skär allt i skivor.
- Bryn matfettet i en gryta. Lägg i njure och skurna grönsaker och fräs allt under omrörning. Tillsätt créme fraiche och sjud rätten under lock 5 min.
- Skala vitlöken och skär gurkan i stora tärningar. Pressa vitlöken direkt i grytan. Lägg i gurkan och paprikapulver och sjud rätten ytterligare 5 min. Servera gärna direkt ur grytan.
Kockens tips
- Om du vill ha en magrare sås kan du byta créme fraiche mot gräddfil, utrörd med 2 msk vetemjöl.
- Dryckförslag: Öl eller lingondricka.
- Serveringsförslag: Servera med spröd värmd baguette.