Sprängd lammstek


Att “spränga” i matsammanhang kommer från det danska “sprænge”, vilket betyder salta eller rimma. Att själv rimma en lammstek är en smal sak – resultatet blir en härligt saftig stek, lika god varm som kall.

Gammaldags sprängd lammstek

Gammaldags sprängd lammstek

4 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

6

portioner
Tillagningstid

2

hours 
I saltlake

3

dygn

Det bästa receptet på gammaldags sprängd lammstek från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 6 portioner:
  • 1 lammstek på ca 1 ½ kg

  • Saltlag:
  • 2 l vatten

  • 2 dl salt

  • ½ dl strösocker

  • ½ tsk salpeter

  • Kryddblandning:
  • 2 tsk timjan

  • 2 tsk rosmarin

  • 2 tsk kryddpeppar

  • 2 lagerblad

Så här gör du:

  • Tina lammsteken om den är fryst. Putsa den ordentligt.
  • Koka upp ingredienserna till saltlagen. Skumma av och låt lagen kallna.
  • Lägg steken i en bunke och häll över lagen. Förvara bunken i kylskåp i 3 dygn.
  • Tag upp och torka steken. Stöt kryddorna i en mortel och gnid in köttet med kryddblandningen.
  • Lägg steken på ett stort ark av smord ugnsfolie runt steken. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Den ska dock inte vidröra benet.
  • Lägg steken i en ugnssäker form och stek i 175 °C ca 1 ½ tim, tils termometr visar 75°C. Låt steken vila i 15 min eller kallna helt innan du skär den i tunna skivor.

Kockens tips

  • Be att få bäckenbenet borttagen i butiken så går det lättare att skära steken i vackra skivor.
  • Dryckförslag: Ett medelfylligt rödvin, öl eller bordsvatten.
  • Serveringsförslag: Kokta grönsaker som morötter och brysselkål, samt svampsås. Rotmos och pepparrotssås är ett annat fint alternativ.
Handla ingredienser till Sprängd lammstek

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Lammkotletter med örtsås

Nästa recept

Salta Saffranskringlor