Att “spränga” i matsammanhang kommer från det danska “sprænge”, vilket betyder salta eller rimma. Att själv rimma en lammstek är en smal sak – resultatet blir en härligt saftig stek, lika god varm som kall.
Gammaldags sprängd lammstek
Antal
6
portionerTillagningstid
2
hoursI saltlake
3
dygnDet bästa receptet på gammaldags sprängd lammstek från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 6 portioner:
1 lammstek på ca 1 ½ kg
- Saltlag:
2 l vatten
2 dl salt
½ dl strösocker
½ tsk salpeter
- Kryddblandning:
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
2 tsk kryddpeppar
2 lagerblad
Så här gör du:
- Tina lammsteken om den är fryst. Putsa den ordentligt.
- Koka upp ingredienserna till saltlagen. Skumma av och låt lagen kallna.
- Lägg steken i en bunke och häll över lagen. Förvara bunken i kylskåp i 3 dygn.
- Tag upp och torka steken. Stöt kryddorna i en mortel och gnid in köttet med kryddblandningen.
- Lägg steken på ett stort ark av smord ugnsfolie runt steken. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Den ska dock inte vidröra benet.
- Lägg steken i en ugnssäker form och stek i 175 °C ca 1 ½ tim, tils termometr visar 75°C. Låt steken vila i 15 min eller kallna helt innan du skär den i tunna skivor.
Kockens tips
- Be att få bäckenbenet borttagen i butiken så går det lättare att skära steken i vackra skivor.
- Dryckförslag: Ett medelfylligt rödvin, öl eller bordsvatten.
- Serveringsförslag: Kokta grönsaker som morötter och brysselkål, samt svampsås. Rotmos och pepparrotssås är ett annat fint alternativ.