Charles Emil Hagdahl var en av 1800-talets svenska, kulinariska portalfigurer. Han var egentligen läkare, men intresserade sig mycket för kokkonsten och skrev många, på den tiden kända kokböcker.
Gammaldags stekt kalvbräss a la Hagdahl
Antal
4
portionerTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags stekt kalvbräss a la Hagdahl från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
500 g kalvbräss
salt
2 msk citronsaft
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 – 3 msk smör eller margarin
Så här gör du:
- Låt kalvbrässen ligga i kallt vatten en stund och skölj den sedan väl. Lägg den i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten.
- Låt brässen koka upp och sedan sjuda på svag värme 8 – 10 min. Låt kalvbrässen kallna en stund och putsa den sedan, så att så mycket som möjligt av senor och hinnor försvinner och brässen ser ljus och fin ut.
- Skär brässen i drygt ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat, häll på citronsaft och strö 1 tsk salt över. Låt skivorna marineras 10 – 15 min.
- Häll mjölet i en djup tallrik och vispa upp ägget i en annan tallrik. Vänd brässen först i ägg och sedan i mjöl.
- Bryn matfett i en stekpanna. Lägg i brässen och stek skivorna till fin brun färg på båda sidor.
Kockens tips
- Du kan behöva beställa brässen, eftersom det inte är säkert att den alltid finns hos kötthandlaren.
- Dryckförslag: Ett lätt rödvin, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera kalvbrässen med stuvad potatis, kokt broccoli och kokta morötter.