Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Stekt kalvbräss a la Hagdahl

Stekt kalvbräss a la Hagdahl


Charles Emil Hagdahl var en av 1800-talets svenska, kulinariska portalfigurer. Han var egentligen läkare, men intresserade sig mycket för kokkonsten och skrev många, på den tiden kända kokböcker.

Gammaldags stekt kalvbräss a la Hagdahl

Gammaldags stekt kalvbräss a la Hagdahl

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

45

minutes

Det bästa receptet på gammaldags stekt kalvbräss a la Hagdahl från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 500 g kalvbräss

  • salt

  • 2 msk citronsaft

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 ägg

  • 2 – 3 msk smör eller margarin

Så här gör du:

  • Låt kalvbrässen ligga i kallt vatten en stund och skölj den sedan väl. Lägg den i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten.
  • Låt brässen koka upp och sedan sjuda på svag värme 8 – 10 min. Låt kalvbrässen kallna en stund och putsa den sedan, så att så mycket som möjligt av senor och hinnor försvinner och brässen ser ljus och fin ut.
  • Skär brässen i drygt ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat, häll på citronsaft och strö 1 tsk salt över. Låt skivorna marineras 10 – 15 min.
  • Häll mjölet i en djup tallrik och vispa upp ägget i en annan tallrik. Vänd brässen först i ägg och sedan i mjöl.
  • Bryn matfett i en stekpanna. Lägg i brässen och stek skivorna till fin brun färg på båda sidor.

Kockens tips

  • Du kan behöva beställa brässen, eftersom det inte är säkert att den alltid finns hos kötthandlaren.
  • Dryckförslag: Ett lätt rödvin, öl eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Servera kalvbrässen med stuvad potatis, kokt broccoli och kokta morötter.
Handla ingredienser till Stekt kalvbräss a la Hagdahl

mathem.se eller hemköp.se

Nästa recept

Gotländsk lammgryta