Har man ingen glassmaskin i köket men ändå är sugen på något sött, svalkande och enkelt efter maten är en gammaldags svartvinbärssorbet en fin lösning. Smaksättningen med svarta vinbär är klassisk – syrligt och friskt!
Gammaldags svartvinbärssorbet
Antal
6
portionerTillagningstid
4
hoursDet bästa receptet på gammaldags svartvinbärssorbet från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 6 – 8 portioner:
2 ½ dl svart vinbärssylt, gärna hemlagad
2 ½ dl vatten
3 äggvitor
2 msk socker
- Garnering:
1 – 2 dl tjock grädde
Några fina bär, t ex röda vinbär
Citronmeliss eller vinbärsblad
Så här gör du:
- Blanda vinbärssylt och vatten och häll blandningen i en avlång kakform. Ställ formen i frysen tills blandningen är halvfrusen, vilket tar 1 ½ tim.
- Vispa äggvitorna till skum, strö ner sockret och vispa en stund till.
- Blanda vinbärsmassan med äggviteskummet och häll tillbaka allt i formen. Frys blandningen i ytterligare 2 – 3 tim och rör om då och då.
- Vispa grädden tjock. Lägg upp sorbeten som fina bollar i vackra glas eller på assietter. Garnera med grädde, vackra bär och gröna blad.
Kockens tips
- När du vispar äggvitor är det nödvändigt att skålen och vispen är helt ren diskade. Annars riskerar du att äggvitan inte går upp och blir hårt skum.
- Dryckförslag: Portvin eller sherry.
- Serveringsförslag: Spritsa gärna grädden på sorbeten och sätt några rullrån eller chokladkex i.