Stollen


Stollen bröden kommer från Tyskland och var från början typiska julkakor. Numera serveras de året runt som kaffebröd, härligt saftiga och goda med en läcker fruktfyllning. De är dessutom mycket hållbara.

Gammaldags stollen

Gammaldags stollen

3 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkCuisine: TysklandDifficulty: Medelsvår
Antal

3

st
Tillagningstid

2

hours 

Det bästa receptet på gammaldags stollen från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 3 bröd:
  • 100 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 ,2 kg vetemjöl

  • 3 dl strösocker

  • 300 g rumsvarmt smör eller margarin

  • 10 – 12 dl russin, cocktailbär, suckat och syltade apelsinskal

  • smält matfett till pensling

  • florsocker till garnering

Så här gör du:

  • Smula sönder jästen. Värm mjölken till fingervärme och häll den över jästen under omrörning. Tillsätt 1 kg av vetemjölet och allt sockret.
  • Skär matfettet i bitar, blanda ner det i degen och arbeta den smidig. Låt degen jäsa 1 tim. Arbeta ihop degen på bakbord med resten av mjölet. Tillsätt hackad frukt och arbeta in allt i degen.
  • Dela degen i 3 bitar och forma varje bit till i en bulle. Kavla ut varje bulle till en avlång kaka, ca 1 ½ cm tjock. Vik ihop deg kakan på längden, lägg den på bakpapper på plåt och låt jäsa 30 min.
  • Grädda i 200 °C, ca 30 min. Pensla kakan med smält matfett medan bröden ännu är varma. Sikta till sist över florsocker när bröden har svalnat.

Kockens tips

  • Gör gärna en stor sats och frys in. Stollenbröden passar vid en mängd olika tillfällen.
  • Dryckförslag: Kaffe eller te.
  • Serveringsförslag: Servera på julens kaffebord eller njut stollen året om som kaffebröd.
Handla ingredienser till Stollen

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Svartvinbärssorbet

Nästa recept

Gammaldags köksverktyg