Svartvinbärssorbet


Har man ingen glassmaskin i köket men ändå är sugen på något sött, svalkande och enkelt efter maten är en gammaldags svartvinbärssorbet en fin lösning. Smaksättningen med svarta vinbär är klassisk – syrligt och friskt!

Gammaldags svartvinbärssorbet

Gammaldags svartvinbärssorbet

3 from 5 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Kalla desserterDifficulty: Lätt
Antal

6

portioner
Tillagningstid

4

hours 

Det bästa receptet på gammaldags svartvinbärssorbet från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 6 – 8 portioner:
  • 2 ½ dl svart vinbärssylt, gärna hemlagad

  • 2 ½ dl vatten

  • 3 äggvitor

  • 2 msk socker

  • Garnering:
  • 1 – 2 dl tjock grädde

  • Några fina bär, t ex röda vinbär

  • Citronmeliss eller vinbärsblad

Så här gör du:

  • Blanda vinbärssylt och vatten och häll blandningen i en avlång kakform. Ställ formen i frysen tills blandningen är halvfrusen, vilket tar 1 ½ tim.
  • Vispa äggvitorna till skum, strö ner sockret och vispa en stund till.
  • Blanda vinbärsmassan med äggviteskummet och häll tillbaka allt i formen. Frys blandningen i ytterligare 2 – 3 tim och rör om då och då.
  • Vispa grädden tjock. Lägg upp sorbeten som fina bollar i vackra glas eller på assietter. Garnera med grädde, vackra bär och gröna blad.

Kockens tips

  • När du vispar äggvitor är det nödvändigt att skålen och vispen är helt ren diskade. Annars riskerar du att äggvitan inte går upp och blir hårt skum.
  • Dryckförslag: Portvin eller sherry.
  • Serveringsförslag: Spritsa gärna grädden på sorbeten och sätt några rullrån eller chokladkex i.
Handla ingredienser till Svartvinbärssorbet

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Club sandwich

Nästa recept

Stollen