En frisk gurksallad från Grekland. Underbart fräsch och svalkande en het sommardag som lunch eller entrérätt. Du kan också servera gammaldags tzatziki tillsammans med grillat kött.
Gammaldags tzatziki
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesKylskåp
2
timDet bästa receptet på gammaldags tzatziki från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
1 stor gurka
1 tsk salt
4 dl youghurt
½ gräddfil
1 – 3 vitlöksklyftor
1 – 1 ½ tsk citronsaft
1 – 2 msk olivolja
ev 1 tsk torkad mynta
Så här gör du:
- Skala gurkan och riv den på den grova sidan av ett rivjärn.
- Lägg gurkan i en skål och strö på salt. Rör om och täck med ett litet fat som tyngd. Låt gurkan stå kallt ca 10 min.
- Blanda yoghurt och gräddfil. Häll blandningen i en sil klädd med kaffefilter. Låt stå i ca 2 tim eller tills blandningen är halvtjock.
- Skrapa yoghurt blandningen ur filtret och lägg den i en skål.
- Smaksätt med krossad vitlök, citronsaft, olivolja och ev mynta.
- Häll gurkan i en sil och låt den rinna av väl. Blanda gurkan och yoghurtsåsen. Smaka av och krydda ev mer.
Kockens tips
- Man kan även äta tzatziki som tillbehör till grekiska grillspett, grillad kyckling, stekt kött eller hamburgare.
- Dryckförslag: Grekiskt rött eller vitt lantvin eller öl.
- Serveringsförslag: Oliver, rädisor, morotspinnar och grovt eller sprödvärmt vitt bröd.