Tzatziki


En frisk gurksallad från Grekland. Underbart fräsch och svalkande en het sommardag som lunch eller entrérätt. Du kan också servera gammaldags tzatziki tillsammans med grillat kött.

Gammaldags tzatziki

Gammaldags tzatziki

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Varma och kalla smårätterDifficulty: Lätt
Antal

4

portioner
Tillagningstid

30

minutes
Kylskåp

2

tim

Det bästa receptet på gammaldags tzatziki från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 1 stor gurka

  • 1 tsk salt

  • 4 dl youghurt

  • ½ gräddfil

  • 1 – 3 vitlöksklyftor

  • 1 – 1 ½ tsk citronsaft

  • 1 – 2 msk olivolja

  • ev 1 tsk torkad mynta

Så här gör du:

  • Skala gurkan och riv den på den grova sidan av ett rivjärn.
  • Lägg gurkan i en skål och strö på salt. Rör om och täck med ett litet fat som tyngd. Låt gurkan stå kallt ca 10 min.
  • Blanda yoghurt och gräddfil. Häll blandningen i en sil klädd med kaffefilter. Låt stå i ca 2 tim eller tills blandningen är halvtjock.
  • Skrapa yoghurt blandningen ur filtret och lägg den i en skål.
  • Smaksätt med krossad vitlök, citronsaft, olivolja och ev mynta.
  • Häll gurkan i en sil och låt den rinna av väl. Blanda gurkan och yoghurtsåsen. Smaka av och krydda ev mer.

Kockens tips

  • Man kan även äta tzatziki som tillbehör till grekiska grillspett, grillad kyckling, stekt kött eller hamburgare.
  • Dryckförslag: Grekiskt rött eller vitt lantvin eller öl.
  • Serveringsförslag: Oliver, rädisor, morotspinnar och grovt eller sprödvärmt vitt bröd.
Handla ingredienser till Tzatziki

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Knäckebröd