Gammaldags vinbondens oxsvansragu
Kategori
Nöttkött
Oavsett var han hör hemma, om det är i de franska vindistrikten Beaujolais eller Alsace eller någon helt annanstans, så doftar det underbart gott om vinbondens mustiga, mättande gryta.
Tillagningstid
3 timmar
Total Time
3 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 6 portioner:
- 1 ½ kg oxsvans huggen i bitar
- 2 msk smör eller margarin
- 3 skivor rimmat sidfläsk
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 3 dl vatten eller köttbuljong
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk timjan
- 1 ½ tsk salt
- 8 vitpepparkorn
- 300 g gröna druvor
- hackad persilja
Instruktioner
- Bryn oxsvansbitarna väl runt om i matfett i en stekgryta.
- Skär fläsk och morötter i små tärningar och hacka löken. Bryn alltsammans i stekgrytan. Lägg tillbaka oxsvansen och späd med vatten eller buljong.
- Tillsätt kryddor och örtkryddor och låt grytan sjuda under lock i ca 2 tim.
- Skär vindruvorna i halvor och tag bort kärnorna. Tag undan några druvor till garnering och lägg de övriga i grytan.
- Låt ragun sjuda ytterligare ½ tim eller tills köttet är så mört att det nästan faller från benen. Smaka av med mera kryddor om det behövs. Garnera med druvhavlor och finklippt persilja.
Noteringar
Serveringsförslag
Kokt potatis eller sprödvärmd baguette.
Dryckförslag
Ett kraftig rödvin eller öl.
Kockens tips!
Rätten kan lagas i tryckkokare och blir då färdig på ca 1 tim. Kalvsvans kan tillagas på samma sätt som oxsvans, men minska då koktiden med ca 1 tim.