Kalvfärs är en lite finare råvara, som förtjänar extra omsorg vid tillagningen. Här kokar du gammaldags kalvfärsbullar i buljong som sedan serveras i en mild, vitlökskryddad tomatsås, gärna med pasta.
Gammaldags kalvfärsbullar med tomatsås
Antal
4
portionerTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags kalvfärsbullar med tomatsås från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
500 g kalvfärs
2 dl smulat vitt bröd
1 ½ dl köttbuljong
1 ägg
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 l ljus buljong till kokning
- Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 msk färsk eller 1 tsk torkad basilika
salt
svartpeppar
Så här gör du:
- Blanda kalvfärs, smulat bröd, buljong och ägg i en bunke. Tillsätt lök, persilja, salt och peppar och arbeta samman allt väl.
- Forma färsen till drygt valnötsstora bullar. Koka upp buljongen och lägg ner färsbullarna, några åt gången. Låt dem sakta sjuda tills de flyter upp, ca 6 – 8 min.
- Fräs vitlöken till såsen i olivolja i någon minut. Tillsätt tomater och basilika och låt såsen småputtra i 5 – 6 min. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp kalvfärsbullarna i en varm karott. Häll den varma såsen över och servera genast.
Kockens tips
- Kalvfärsbullarna kan göras i ordning i förväg och bara värmas i buljongen strax innan serveringen.
- Dryckförslag: Öl eller ett lätt rödvin.
- Serveringsförslag: Kokt pasta, t ex grön bandspagetti och riven parmesanost.