Hollandaisesås är grunden till såsen som smaksätt ytterligare med finhackad, smörfräst lök. Receptet har franskt ursprung och ytterligare en finess är att såsen hälls över kotletterna och gratineras i ugnen.
Gammaldags kalvkotletter med lyxig löksås
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hourDet bästa receptet på gammaldags kalvkotletter med lyxig löksås från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 kalvkotletter, 600 g
1 – 2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 burk kronärtskocksbottnar
1 burk små, gröna ärter
8 – 10 små morötter
- Sås:
300 g gul lök
75 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl tjock grädde
1 sats hollandaisesås av pulver, ca 1 ¾ dl
salt
vitpeppar
färskpressad citron
Så här gör du:
- Bryn matfettet i en stekpanna, lägg i en kotletterna och bryn dem väl på båda sidor. Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar. Lägg kotletterna på ett ugnssäkert fat.
- Häll av spadet från burk grönsakerna. Fyll kronärtskocksbottnar med ärter, ställ dem runt köttet, med morötter runt om. Förbered gärna hit.
- Skala löken, skär den i tärningar och lägg den i en tjockbottnad gryta. Tillsätt matfett och låt sjuda under lock tills löken är mjuk, ca 20 min. Tillsätt ev lite vatten.
- Kör lökmassan i matberedare om du vill ha en helt slät sås. Blanda vetemjöl, mjölk och grädde i en kastrull. Låt redningen koka upp under ständig omrörning och låt sjuda 3 min. Tillsätt lökmassa och hollandaisesås lite i taget, och värm. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
- Häll löksåsen över köttet och gratinera i 250 °C ca 12 min.
Kockens tips
- Bryn köttet på rätt stark värme, så att det får fin färg och ändå är rosa inuti.
- Dryckförslag: Ett medelfylligt rött vin, öl eller vatten.
- Serveringsförslag: Servera med knaperstekt potatis och syltlök.