Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Kalvkotletter med lyxig löksås

Kalvkotletter med lyxig löksås


Hollandaisesås är grunden till såsen som smaksätt ytterligare med finhackad, smörfräst lök. Receptet har franskt ursprung och ytterligare en finess är att såsen hälls över kotletterna och gratineras i ugnen.

Gammaldags kalvkotletter med lyxig löksås

Gammaldags kalvkotletter med lyxig löksås

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

Det bästa receptet på gammaldags kalvkotletter med lyxig löksås från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 4 kalvkotletter, 600 g

  • 1 – 2 msk smör eller margarin

  • ½ tsk salt

  • 1 krm paprikapulver

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 burk kronärtskocksbottnar

  • 1 burk små, gröna ärter

  • 8 – 10 små morötter

  • Sås:
  • 300 g gul lök

  • 75 g smör eller margarin

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 dl mjölk

  • 1 dl tjock grädde

  • 1 sats hollandaisesås av pulver, ca 1 ¾ dl

  • salt

  • vitpeppar

  • färskpressad citron

Så här gör du:

  • Bryn matfettet i en stekpanna, lägg i en kotletterna och bryn dem väl på båda sidor. Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar. Lägg kotletterna på ett ugnssäkert fat.
  • Häll av spadet från burk grönsakerna. Fyll kronärtskocksbottnar med ärter, ställ dem runt köttet, med morötter runt om. Förbered gärna hit.
  • Skala löken, skär den i tärningar och lägg den i en tjockbottnad gryta. Tillsätt matfett och låt sjuda under lock tills löken är mjuk, ca 20 min. Tillsätt ev lite vatten.
  • Kör lökmassan i matberedare om du vill ha en helt slät sås. Blanda vetemjöl, mjölk och grädde i en kastrull. Låt redningen koka upp under ständig omrörning och låt sjuda 3 min. Tillsätt lökmassa och hollandaisesås lite i taget, och värm. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
  • Häll löksåsen över köttet och gratinera i 250 °C ca 12 min.

Kockens tips

  • Bryn köttet på rätt stark värme, så att det får fin färg och ändå är rosa inuti.
  • Dryckförslag: Ett medelfylligt rött vin, öl eller vatten.
  • Serveringsförslag: Servera med knaperstekt potatis och syltlök.
Handla ingredienser till Kalvkotletter med lyxig löksås

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Farmors söndagsstek

Nästa recept

Wienerschnitzel