Kalvschnitzel på parisiskt vis innebär bl a att schnitzeln serveras med kalvbräss, vilket är en riktig delikatess. Kalvköttets milda och fina smak kommer väl till sin rätt tillsammans med spenat och créme fraiche.
Gammaldags kalvschnitzel parisienne
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hourDet bästa receptet på gammaldags kalvschnitzel parisienne från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
400 g kalvbräss
salt
2 purjolökar
3 msk smör eller margarin
1 pkt bladspenat, 250 g
1 ½ – 2 dl créme fraiche
1 dl vetemjöl
4 skivor benfritt kalvkött, t ex innanlår, ca 300 g
vitpeppar
muskotnöt
Så här gör du:
- Lägg kalvbrässen i en kastrull, häll på kallt vatten så att det täcker och låt vattnet koka upp. Salta och låt sjuda under lock 10 min.
- Spola kalvbrässen med kallt vatten och tag försiktigt bort fula bitar och hinnor. Låt brässen kallna.
- Putsa och skölj purjolöken. Skär den i centimetertjocka skivor. Fräs lite av matfettet i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den bli mjuk under lock, ca 5 min.
- Tillsätt spenaten. Låt allt bli varmt och låt en del av spenatväskan ånga bort. Rör ner créme fraiche och salta lätt.
- Häll vetemjölet i en skål. Skär kalvbrässen i 4 skivor. Vänd kalvköttet och -brässen i mjölet.
- Bryn resten av matfettet i en stekpanna. Lägg i köttet och kalvbrässen och stek det till fin färg på båda sidor. Beräkna 4 – 5 min stektid. Salta och mal peppar över.
- Riv lite muskotnöt över spenaten. Lägg upp den på varma tallrikar med kalvkött och kalvbräss.
Kockens tips
- Kalvbräss kan vara svårt att få tag i, så beställ i god tid. Är den fryst ska den tina i kylskåp.
- Dryckförslag: Vitt vin från Tyskland eller Alsace i Frankrike, eller öl.
- Serveringsförslag: Servera med kokt ris eller potatis, gärna små, fina potatisar.