Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Kalvstek med bräserade endiver

Kalvstek med bräserade endiver


Kalvkött som får steka långsamt i ugnen blir fantastiskt mört och dessutom ljuvligt milt i smaken. På franskt vis bjuder du bräserade endiver till, som sköter sig själva i ugnen samtidigt med kalvsteken.

Gammaldags kalvstek med bräserade endiver

Gammaldags kalvstek med bräserade endiver

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Lätt
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags kalvstek med bräserade endiver från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 1 kg kalvstek med ben

  • 2 msk smält smör eller margarin

  • 1 tsk salt

  • ½ tsk grovmald vit- eller svartpeppar

  • 4 stora eller 8 små endiver

  • 50 g smör eller margarin

  • 2 krm salt

  • 1 klyfta citron

  • grovhackad persilja

Så här gör du:

  • Skrapa köttet med en bordskniv om det behövs. Lägg det i en liten ugnssäker form och stick in en köttermometer. Häll smält matfett över och strö på salt och peppra.
  • Stek köttet i ugn i 175 °C tills thermometer visar 70°C eller något mer för genomstekt kött. Beräkna ca 75 min stektid.
  • Ta bort de yttersta bladen på endiverna. Lägg endiverna i en ugnssäker form som kan ställas bredvid kalvsteken. Klicka på matfett och lägg på lock.
  • Ställ formen i ugnen och koka endiverna ca 45 min tills de är mjuka och har fått gyllenbrun färg. salta endiverna och droppa lite citron över.
  • Låt kalvsteken stå på trancherbräda i 10 min, skär sedan upp den i ½ cm tjocka skivor. Strö persilja över och servera kalvsteken med skyn och endiverna till.

Kockens tips

  • Franska husmödrar anser inte att man ska skölja eller skära endiver, eftersom de då kan bli beska. Det räcker med att ta bort de yttersta bladen.
  • Dryckförslag: Mineralvatten och/eller ett medelfylligt rött vin eller rosévin.
  • Serveringsförslag: Servera med kokt potatis, skivad färsk slanggurka och vinbärs- eller nypongelé.
Handla ingredienser till Kalvstek med bräserade endiver

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Cordon Bleu