Kalvkött som får steka långsamt i ugnen blir fantastiskt mört och dessutom ljuvligt milt i smaken. På franskt vis bjuder du bräserade endiver till, som sköter sig själva i ugnen samtidigt med kalvsteken.
Gammaldags kalvstek med bräserade endiver
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags kalvstek med bräserade endiver från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
1 kg kalvstek med ben
2 msk smält smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk grovmald vit- eller svartpeppar
4 stora eller 8 små endiver
50 g smör eller margarin
2 krm salt
1 klyfta citron
grovhackad persilja
Så här gör du:
- Skrapa köttet med en bordskniv om det behövs. Lägg det i en liten ugnssäker form och stick in en köttermometer. Häll smält matfett över och strö på salt och peppra.
- Stek köttet i ugn i 175 °C tills thermometer visar 70°C eller något mer för genomstekt kött. Beräkna ca 75 min stektid.
- Ta bort de yttersta bladen på endiverna. Lägg endiverna i en ugnssäker form som kan ställas bredvid kalvsteken. Klicka på matfett och lägg på lock.
- Ställ formen i ugnen och koka endiverna ca 45 min tills de är mjuka och har fått gyllenbrun färg. salta endiverna och droppa lite citron över.
- Låt kalvsteken stå på trancherbräda i 10 min, skär sedan upp den i ½ cm tjocka skivor. Strö persilja över och servera kalvsteken med skyn och endiverna till.
Kockens tips
- Franska husmödrar anser inte att man ska skölja eller skära endiver, eftersom de då kan bli beska. Det räcker med att ta bort de yttersta bladen.
- Dryckförslag: Mineralvatten och/eller ett medelfylligt rött vin eller rosévin.
- Serveringsförslag: Servera med kokt potatis, skivad färsk slanggurka och vinbärs- eller nypongelé.