I flera delar av världen färserar man gärna lamm, med fyllningar som passar det mjälla köttet väldigt fint. Här gör du en grekiskt inspirerad variant med kryddgrönt, vitlök och purjolök.
![Gammaldags lammstek med kryddig fyllning](https://gammaldagsrecept.se/wp-content/uploads/2021/12/Gammaldags-lammstek-med-kryddig-fyllning-800x530.jpg)
Gammaldags lammstek med kryddig fyllning
Antal
6
portionerTillagningstid
2
hoursDet bästa receptet på gammaldags lammstek med kryddig fyllning från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 6 portioner:
1 urbenad lammstek, ca 1 kg
200 g lamm- eller kalvfärs
3 dl tunt skivad purjolök
2 stora, finhackade vitlöksklyftor
1 dl grovhachad persilja
2 tsk salt
1 tsk dragon eller timjan
½ tsk paprikapulver
2 krm nymalen svart- eller vitpeppar
1 ägg
2 msk smör eller margarin
2 dl vatten
Så här gör du:
- Lägg lammsteken på en skärbräda. Lägg lammfärsen i en skål och tillsätt purjolök, vitlök, persilja och 1 tsk av saltet. Arbeta samman färsen ordentligt.
- Tillsätt dragon, paprikapulver, peppar och ägg och rör färsen kraftigt så att den blir smidig. Bred ut färsen i steken och rulla ihop den.
- Bind upp steken med vitt bomullssnöre så att den håller ihop ordentligt. Lägg matfett i en avlång stekgryta och låt det få ganska kraftig, brun färg. Lägg i lammsteken och låt den bli gyllenbrun runt om. Vänd med ett par kraftiga träskedar.
- Strö på resten av saltet och häll 2 dl vatten runt om köttet. Låt den eftersteka under lock 1 tim. späd med mer vatten om så behövs.
- Lägg steken på en skärbräda att vila 10 min. Lossa snöret försiktigt och skär köttet i rejäla skivor. Vispa ur grytan med lite vatten och sila skyn.
Kockens tips
- Du kan baka potatisar tillsammans med steken. Lägg dem i ugnen ca 1 tim innan steken är klar. tänk på att pricka potatisarna med en sticka så att de inte “exploderar”.
- Dryckförslag: Medelfylligt rött vin, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Kokt potatis, bönor eller broccoli.