En klassiskt brittisk söndagsmiddag är denna lammklubba serverad med myntasås. Smakkombinationen är lite ovanlig – sötsyrlig mintsmak ger det milda, vitlöksdoftande köttet en verkligt originell touche.
Gammaldags lammklubba med myntasås
Antal
8
portionerTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags lammklubba med myntasås från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 8 – 10 portioner:
1 l årstek av lamm, ca 2 – 2 ½ kg
matolja
3 – 4 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt
peppar
- Myntasås:
1 dl färska, finhackade myntablad eller 2 msk torkade
½ dl vatten
1 ½ – 2 msk strösocker
½ dl vitvinsvinäger
Så här gör du:
- Pensla lammsteken med olja. Skär några snitt och fyll dem med skivor av vitlök. Gnid in köttet med rosmarin, salt och peppar och lägg steken i en långpanna.
- Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen, men inte mot benet. Stek i 175°C, ca 2 tim tills termometern visar 70°C om du vill ha rosa kött, annars 75°C.
- Skölj och finhacka den färska myntan. Blanda vatten och strösocker till såsen i en gryta. Värm tills sockret har löst sig. Tag grytan av värme och tillsätt myntablad och vinäger.
- Låt gärna såsen dra några tim. smaksätt ev med mer salt och peppar. Låt köttet vila 15 min innan det skärs upp. Servera med myntasåsen.
Kockens tips
- Du kan med fördel göra en stor sats myntasås och förvara den i glasburk i kylskåp. Salvia är en annan fin krydda att smaksätta lammstek med.
- Dryckförslag: Ett medelfylligt rött vin, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera med råstekt potatis, haricots verts eller en grönsallad.