Riktigt hemlagad leverpastej är något helt annat än affärens fabriksgjorda varianter. Med det här gammaldags receptet blir pastejen lite grov i konsistensen och med tydlig smak och doft av färska örtkryddor.
Gammaldags lammleverpastej med örtkryddor
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags lammleverpastej med örtkryddor från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
2 gula lökar
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 ½ dl tunn grädde
4 hg lammlever
1 hg lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk färsk timjan
2 msk mejram
Så här gör du:
- Skala och hacka löken. Stek den i lite av matfettet tills den är gyllengul. vispa ihop ägg och grädde.
- Skölj levern och skär den i små bitar. Mal den tillsammans med lammfärs, lök och vitlök genom en fin hålskiva i köttkvarnen eller kör allt i en mixer.
- Blanda i potatismjöl, salt och peppar. Skölj och hacka örtkryddorna och blanda ner dem i smeten.
- Smält resten av matfettet, låt det svalna och blanda det i smeten. Häll allt i en smord form, som ska fyllas till ¾.
- Grädda pastejen i vattenbad i 225 °C tills pastejen är brun och genomgräddad, ca 50 min. Låt den svalna och servera.
Kockens tips
- Har du inte tillgång till färska örtkryddor går det bra att använda torkad timjan och mejram. Minska då mängden till hälften.
- Dryckförslag: Ett mustigt öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera med rostat bröd eller baguette samt kornichonger och syltlök.