Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Lammleverpastej med örtkryddor

Lammleverpastej med örtkryddor


Riktigt hemlagad leverpastej är något helt annat än affärens fabriksgjorda varianter. Med det här gammaldags receptet blir pastejen lite grov i konsistensen och med tydlig smak och doft av färska örtkryddor.

Gammaldags lammleverpastej med örtkryddor

Gammaldags lammleverpastej med örtkryddor

4 from 4 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags lammleverpastej med örtkryddor från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 2 gula lökar

  • 150 g smör eller margarin

  • 2 ägg

  • 1 ½ dl tunn grädde

  • 4 hg lammlever

  • 1 hg lammfärs

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk potatismjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 msk färsk timjan

  • 2 msk mejram

Så här gör du:

  • Skala och hacka löken. Stek den i lite av matfettet tills den är gyllengul. vispa ihop ägg och grädde.
  • Skölj levern och skär den i små bitar. Mal den tillsammans med lammfärs, lök och vitlök genom en fin hålskiva i köttkvarnen eller kör allt i en mixer.
  • Blanda i potatismjöl, salt och peppar. Skölj och hacka örtkryddorna och blanda ner dem i smeten.
  • Smält resten av matfettet, låt det svalna och blanda det i smeten. Häll allt i en smord form, som ska fyllas till ¾.
  • Grädda pastejen i vattenbad i 225 °C tills pastejen är brun och genomgräddad, ca 50 min. Låt den svalna och servera.

Kockens tips

  • Har du inte tillgång till färska örtkryddor går det bra att använda torkad timjan och mejram. Minska då mängden till hälften.
  • Dryckförslag: Ett mustigt öl eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Servera med rostat bröd eller baguette samt kornichonger och syltlök.
Handla ingredienser till Lammleverpastej med örtkryddor

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Kalvschnitzel parisienne