“Carré de borrego á moda de Monchique” är det portugisiska namnet på denna helt underbara lammstek med knaprig, aromatisk panering. Receptet kommer från Monchique, en borg på Algarvekusten.
Gammaldags lammstek från Portugal
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags lammstek från Portugal från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 – 5 portioner:
1 ½ kg lammrygg eller -bog
2 dl torrt vin vin
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk timjan
5 l ökar
4 tomater
- Panering:
2 dl rivet, osötat vitt bröd
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 bunt hackad persilja
1 dl olivolja
osötad fransk senap
Så här gör du:
- Blanda vin, krossad vitlök, salt, peppar och timjan.
- Skär bort allt löst fett på köttet och lägg köttet i ett trångt kärl. Häll över marinaden och låt den stå kallt till nästa dag. Vänd köttet några gånger under tiden.
- Tag fram köttet några tim före tillagningen, så att det hinner bli rumstempererat.
- Lägg köttet på galler över en braspanna. Häll marinaden i panna och lägg ner löken skuren i klyftor. Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av steken. Stek i 175°C.
- Blanda brödet med krossad vitlök, salt, persilja och olivolja. Det ska bli en lös smet.
- Klyv tomaterna i halvor. Salta snittytan lätt och lägg på en klick av paneringen.
- När termometer visar 70°C, tar du ut steken. Höj värmen till 225°C. Bred senap över steken och täck med paneringen. Späd ev med vatten, lägg tomaterna på gallret och stek ytterligare ca 12 min tills paneringen är spröd.
- Låt köttet vila innan det skärs upp i lövtunna skivor. Vispa ur pannan med vitt vin. sila skyn i en kastrull och låt koka kraftigt några min. Servera.
Kockens tips
- Brödet går lättare att riva om det är dygnsgammalt.
- Dryckförslag: Rött vin och/ eller bordsvatten.
- Serveringsförslag: Servera steken med råstekt potatis eller klyftpotatis.