Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Njursauté i Vol-au-vent

Njursauté i Vol-au-vent


Vol-au-vent är en elegant skapelse av smördeg, som brukar gömma förföriska stuvningar. En klassisk variant är att fylla den med en sherrydoftande njurstuvning av t ex kalv. Oemotståndligt gott!

Gammaldags njursauté i Vol-au-vent

Gammaldags njursauté i Vol-au-vent

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

40

minutes

Det bästa receptet på gammaldags njursauté i Vol-au-vent från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 400 g njure av kalv eller lamm

  • 200 g champinjoner

  • 2 msk smör eller margarin

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 ½ dl höns- eller köttbuljong

  • 1 ½ dl grädde

  • 1 tsk salt

  • 1 krm peppar

  • 1 msk soya

  • 2 msk sherry eller madeira

  • 1 vol- au-vent

Så här gör du:

  • Putsa bort ev fett från njurarna och skär dem i tärningar. Skölj och skiva champinjonerna och fräs dem i hälften av matfettet tills all vätska har dunstat bort. Tag sedan upp svampen.
  • Bryn njuren i resten av matfettet, strö över mjöl och späd med buljong och grädde. Sjud stuvningen några min.
  • Smaksätt stuvningen med salt, peppar, soya och sherry och sjud ytterligare några min. Lägg tillbaka svampen.
  • Värm vol-au- venten hastigt i ugnen i 200 °C. Lägg den därefter på ett uppläggningsfat och fyll den med stuvningen. Lägg på locket och servera.

Kockens tips

  • Vol-au- vent kan du köpa färdig. Du kan även använda krustader, bouchéer eller färdiggräddat pajskal. Kycklingleversauté kan tillagas på samma sätt.
  • Dryckförslag: Ett medelfylligt rött vin, öl eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Servera som lunch- eller supérätt med strimlad isbergssallad eller salladsskål.
Handla ingredienser till Njursauté i Vol-au-vent

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Lammstek från Portugal

Nästa recept

Amerikanska kuvertbröd