Vol-au-vent är en elegant skapelse av smördeg, som brukar gömma förföriska stuvningar. En klassisk variant är att fylla den med en sherrydoftande njurstuvning av t ex kalv. Oemotståndligt gott!
Gammaldags njursauté i Vol-au-vent
Antal
4
portionerTillagningstid
40
minutesDet bästa receptet på gammaldags njursauté i Vol-au-vent från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
400 g njure av kalv eller lamm
200 g champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 ½ dl höns- eller köttbuljong
1 ½ dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk soya
2 msk sherry eller madeira
1 vol- au-vent
Så här gör du:
- Putsa bort ev fett från njurarna och skär dem i tärningar. Skölj och skiva champinjonerna och fräs dem i hälften av matfettet tills all vätska har dunstat bort. Tag sedan upp svampen.
- Bryn njuren i resten av matfettet, strö över mjöl och späd med buljong och grädde. Sjud stuvningen några min.
- Smaksätt stuvningen med salt, peppar, soya och sherry och sjud ytterligare några min. Lägg tillbaka svampen.
- Värm vol-au- venten hastigt i ugnen i 200 °C. Lägg den därefter på ett uppläggningsfat och fyll den med stuvningen. Lägg på locket och servera.
Kockens tips
- Vol-au- vent kan du köpa färdig. Du kan även använda krustader, bouchéer eller färdiggräddat pajskal. Kycklingleversauté kan tillagas på samma sätt.
- Dryckförslag: Ett medelfylligt rött vin, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera som lunch- eller supérätt med strimlad isbergssallad eller salladsskål.