Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Lammstek från Portugal

Lammstek från Portugal


“Carré de borrego á moda de Monchique” är det portugisiska namnet på denna helt underbara lammstek med knaprig, aromatisk panering. Receptet kommer från Monchique, en borg på Algarvekusten.

Gammaldags lammstek från Portugal

Gammaldags lammstek från Portugal

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags lammstek från Portugal från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 – 5 portioner:
  • 1 ½ kg lammrygg eller -bog

  • 2 dl torrt vin vin

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk salt

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 tsk timjan

  • 5 l ökar

  • 4 tomater

  • Panering:
  • 2 dl rivet, osötat vitt bröd

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk salt

  • 1 bunt hackad persilja

  • 1 dl olivolja

  • osötad fransk senap

Så här gör du:

  • Blanda vin, krossad vitlök, salt, peppar och timjan.
  • Skär bort allt löst fett på köttet och lägg köttet i ett trångt kärl. Häll över marinaden och låt den stå kallt till nästa dag. Vänd köttet några gånger under tiden.
  • Tag fram köttet några tim före tillagningen, så att det hinner bli rumstempererat.
  • Lägg köttet på galler över en braspanna. Häll marinaden i panna och lägg ner löken skuren i klyftor. Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av steken. Stek i 175°C.
  • Blanda brödet med krossad vitlök, salt, persilja och olivolja. Det ska bli en lös smet.
  • Klyv tomaterna i halvor. Salta snittytan lätt och lägg på en klick av paneringen.
  • När termometer visar 70°C, tar du ut steken. Höj värmen till 225°C. Bred senap över steken och täck med paneringen. Späd ev med vatten, lägg tomaterna på gallret och stek ytterligare ca 12 min tills paneringen är spröd.
  • Låt köttet vila innan det skärs upp i lövtunna skivor. Vispa ur pannan med vitt vin. sila skyn i en kastrull och låt koka kraftigt några min. Servera.

Kockens tips

  • Brödet går lättare att riva om det är dygnsgammalt.
  • Dryckförslag: Rött vin och/ eller bordsvatten.
  • Serveringsförslag: Servera steken med råstekt potatis eller klyftpotatis.
Handla ingredienser till Lammstek från Portugal

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Lammstek med kryddig fyllning

Nästa recept

Njursauté i Vol-au-vent