I flera delar av världen färserar man gärna lamm, med fyllningar som passar det mjälla köttet väldigt fint. Här gör du en grekiskt inspirerad variant med kryddgrönt, vitlök och purjolök.
Gammaldags lammstek med kryddig fyllning
Antal
6
portionerTillagningstid
2
hoursDet bästa receptet på gammaldags lammstek med kryddig fyllning från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 6 portioner:
1 urbenad lammstek, ca 1 kg
200 g lamm- eller kalvfärs
3 dl tunt skivad purjolök
2 stora, finhackade vitlöksklyftor
1 dl grovhachad persilja
2 tsk salt
1 tsk dragon eller timjan
½ tsk paprikapulver
2 krm nymalen svart- eller vitpeppar
1 ägg
2 msk smör eller margarin
2 dl vatten
Så här gör du:
- Lägg lammsteken på en skärbräda. Lägg lammfärsen i en skål och tillsätt purjolök, vitlök, persilja och 1 tsk av saltet. Arbeta samman färsen ordentligt.
- Tillsätt dragon, paprikapulver, peppar och ägg och rör färsen kraftigt så att den blir smidig. Bred ut färsen i steken och rulla ihop den.
- Bind upp steken med vitt bomullssnöre så att den håller ihop ordentligt. Lägg matfett i en avlång stekgryta och låt det få ganska kraftig, brun färg. Lägg i lammsteken och låt den bli gyllenbrun runt om. Vänd med ett par kraftiga träskedar.
- Strö på resten av saltet och häll 2 dl vatten runt om köttet. Låt den eftersteka under lock 1 tim. späd med mer vatten om så behövs.
- Lägg steken på en skärbräda att vila 10 min. Lossa snöret försiktigt och skär köttet i rejäla skivor. Vispa ur grytan med lite vatten och sila skyn.
Kockens tips
- Du kan baka potatisar tillsammans med steken. Lägg dem i ugnen ca 1 tim innan steken är klar. tänk på att pricka potatisarna med en sticka så att de inte “exploderar”.
- Dryckförslag: Medelfylligt rött vin, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Kokt potatis, bönor eller broccoli.