Saltimbocca är en typiskt italiensk rätt som ordagrant betyder “hoppa i munnen”, något som antyder hur läcker rätten är. Vem kan väl motstå skinkskivor ovanpå tunna, salviakryddade skivor av kalvkött?
Gammaldags saltimbocca
Antal
4
portionerTillagningstid
25
minutesDet bästa receptet på gammaldags saltimbocca från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 skivor kalvinnanlår, 1 cm tjocka, ca 400 g
salt
peppar
4 skivor bayonne skinka
4 blad färsk salvia eller 4 krm torkad
2 msk smör, margarin eller olivolja
3 dl torrt vitt vin
Så här gör du:
- Bulta ut kalvskivorna så tunt som möjligt med knuten hand. Salta och peppra.
- Lägg en skinkskivorna och fäst dem med tandpetare. Lägg på ett salviablad eller strö på torkad salvia.
- Stek köttet i matfett på medelvärme, ca 2 min på varje sida. Häll på vinet, lägg på lock och låt köttet bräsera några min.
- Lägg köttet på varmt serveringsfat och tag bort tandpetarna. Häll över stekskyn och servera omedelbart.
Kockens tips
- Du kan också tillaga saltimbocca alla romana, dvs saltimbocca som i Rom. Då gör du rätten med tunna skivor kycklingbröst – ett fint alternativ om du inte kan få tag i kalvkött.
- Dryckförslag: Ett lätt italienskt rött vin, t ex Bardolino Classico, öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera med kokt ris eller nudlar och en fräsch grönsallad.