Souvlaki


Grillspett på äkta grekiskt vis. Blanda en marinad av olja, vitlök, vin och lite kryddgrönt. Låt köttet dra i marinaden ett par timmar. Grilla sedan tills köttbitarna får härlig färg runtom.

Gammaldags souvlaki

Gammaldags souvlaki

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Lätt
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags souvlaki från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 800 g lammkött

  • 1 dl vitt vin

  • 3 msk olivolja

  • 1 dl finhackad blekselleri

  • 2 kvistar färsk basilika eller 3 tsk torkad

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

Så här gör du:

  • Putsa och skär köttet i kuben eller mindre bitar.
  • Finhackad och blanda övriga ingredienser i en matberedare.
  • Häll marinaden över köttet och låt det marinera ca 1 tim eller längre.
  • Trä köttet på spett. Lämna lite plats mellan bitarna så värmen kommer åt runt om. Grilla på grillvärme i ugnen eller på glödbädd tills köttbitarna är färdiga, ca 5 – 10 minuter.

Kockens tips

  • Ju längre du marinerar köttet desto finare smak får det. Du kan även grilla grönsaker tillsammans med köttet t ex lök och paprika. Det går lika bra att grilla fläskkött, eller varför inte grilla både fläsk- och lammkött.
  • Dryckförslag: Öl eller ett grekiskt rödvin.
  • Serveringsförslag: Klyftpotatis och sallad.
Handla ingredienser till Souvlaki

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Chokladfudge

Nästa recept

Toast Skagen