Grillspett på äkta grekiskt vis. Blanda en marinad av olja, vitlök, vin och lite kryddgrönt. Låt köttet dra i marinaden ett par timmar. Grilla sedan tills köttbitarna får härlig färg runtom.
Gammaldags souvlaki
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags souvlaki från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
800 g lammkött
1 dl vitt vin
3 msk olivolja
1 dl finhackad blekselleri
2 kvistar färsk basilika eller 3 tsk torkad
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Så här gör du:
- Putsa och skär köttet i kuben eller mindre bitar.
- Finhackad och blanda övriga ingredienser i en matberedare.
- Häll marinaden över köttet och låt det marinera ca 1 tim eller längre.
- Trä köttet på spett. Lämna lite plats mellan bitarna så värmen kommer åt runt om. Grilla på grillvärme i ugnen eller på glödbädd tills köttbitarna är färdiga, ca 5 – 10 minuter.
Kockens tips
- Ju längre du marinerar köttet desto finare smak får det. Du kan även grilla grönsaker tillsammans med köttet t ex lök och paprika. Det går lika bra att grilla fläskkött, eller varför inte grilla både fläsk- och lammkött.
- Dryckförslag: Öl eller ett grekiskt rödvin.
- Serveringsförslag: Klyftpotatis och sallad.