Chokladfudge är alla amerikanska och engelska barns favoritgodis i juletider. Men även vuxna brukar ha svårt att hålla fingrarna borta från dessa läckra chokladbitar. Ett pålitligt recept för alla gottegrisar.
![Gammaldags chokladfudge](https://gammaldagsrecept.se/wp-content/uploads/2021/11/Gammaldags-chokladfudge-800x530.jpg)
Gammaldags chokladfudge
Antal
50
bitarTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags chokladfudge från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 50 bitar:
1 ½ dl kakao
6 dl strösocker
1 krm salt
2 msk sirap
2 dl tunn grädde
2 msk smör eller margarin
1 msk vanilj socker
1 dl hackade hasselnötskärnor
1 msk matolja
Så här gör du:
- Blanda kakao, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sirap och grädde och koka blandningen på svag värme. Rör om då och då.
- Efter ca 30 min är massan färdig. Du kontrollerar detta genom att göra kulprovet. Släpp ner en droppe av chokladmassan i en skål med kallt vatten. Den ska då bilda en liten seg kula.
- Rör ner matfettet i chokladmassan, rör om och häll upp den i en skål. Vispa den tjock och blanda i vaniljsocker och nöthack.
- Häll chokladmassan i en form, ca 20 x 20 cm, pensla med matolja och låt den stelna. Skär sedan chokladfudgen i fyrkantiga bitar och servera.
Kockens tips
- Fudgen blir extra festlig om du garnerar varje fyrkantig bit med valnötskärnor och cocktailbär.
- Dryckförslag: Starkt kaffe.
- Serveringsförslag: Lägg upp fudgen i en glasskål eller svep in bitarna i vackert glänsande papper och häng dem i julgranen.