Lax är utan jämförelse den mest populära festfisken. Den går att tillaga på en mängd olika sätt, men ett av de enklaste och godaste är att grava den.
Gammaldags gravad lax
Antal
4
portionerTillagningstid
2
DygnDet bästa receptet på gammaldags gravad lax från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
800 g färsk lax, helst mittbit
½ msk hela vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk socker
1 knippa dill
Så här gör du:
- Rensa och filéa laxen. Skölj den hastigt och torka den.
- Krossa vitpepparkornen och blanda dem med saltet och sockret.
- Strö hälften av blandningen över ena lax halvan och lägg på ett tjock lager hackad.
- Strö resten av kryddblandningen på den andra lax halvan och lägg den ovanpå dillen, så att tjock sidan kommer mot tunn sidan.
- Stoppa in laxen i en tjock plastpåse och tillslut väl. Vänd laxen efter halva gravningstiden. Laxen är väl gravad efter två dygn.
- Skrapa av kryddorna och skär upp den färdig gravade laxen i tunna skivor längs med sidan eller i ett par cm tjock skivor rakt över.
Kockens tips
- Det går bra att använda fryst lax till gravningen. Låt den då halvtina innan den filéas. Det går lättare att ta bort benen i laxen med en tång.
- Dryckförslag: Torrt vin eller kall öl.
- Serveringsförslag: Färsk dill, citronklyftor, gravlaxsås, kokt eller stuvad potatis