Vem kan motstå hemlagade gammaldags köttbullar med rårörda lingon? Det är god och mättande vardagsmat som faktiskt går ganska snabbt att laga.
Gammaldags köttbullar
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hourDet bästa receptet på gammaldags köttbullar från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
¾ dl ströbröd
¾ dl vatten
½ gul lök
400 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 ½ msk smör eller margarin till stekning
2 dl varmt vatten till sky
Så här gör du:
- Låt ströbrödet svälla i vatten några minuter. skala och riv löken fint. Arbeta samman färs och lök i en bunke. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ströbrödet och rör färsen jämn.
- Forma färsen med fuktade händer till köttbullar.
- Fräs matfettet gyllenbrunt i en stekpanna. Bryn köttbullarna på medelstarkt värme. skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.
- Om du vill ha sås till köttbullarna, vispar du ur stekpannan med 2 dl varmt vatten. Låt koka ihop och red ev skyn. Du kan också tillsätta grädde eller créme fraiche.
Kockens tips
- Spola skärbrädan med kallt vatten innan du lägger på köttbullarna, så klibbar de inte fast.
- Dryckförslag: Mjölk, lingondricka eller bordsvatten.
- Serveringsförslag: Kokt potatis eller potatismos och rårörda lingon.