Lax är utan jämförelse den mest populära festfisken. Den går att tillaga på en mängd olika sätt, men ett av de enklaste och godaste är att grava den.
![Gammaldags gravad lax](https://gammaldagsrecept.se/wp-content/uploads/2021/11/Gammaldags-gravad-lax-800x530.jpg)
Gammaldags gravad lax
Antal
4
portionerTillagningstid
2
DygnDet bästa receptet på gammaldags gravad lax från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
800 g färsk lax, helst mittbit
½ msk hela vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk socker
1 knippa dill
Så här gör du:
- Rensa och filéa laxen. Skölj den hastigt och torka den.
- Krossa vitpepparkornen och blanda dem med saltet och sockret.
- Strö hälften av blandningen över ena lax halvan och lägg på ett tjock lager hackad.
- Strö resten av kryddblandningen på den andra lax halvan och lägg den ovanpå dillen, så att tjock sidan kommer mot tunn sidan.
- Stoppa in laxen i en tjock plastpåse och tillslut väl. Vänd laxen efter halva gravningstiden. Laxen är väl gravad efter två dygn.
- Skrapa av kryddorna och skär upp den färdig gravade laxen i tunna skivor längs med sidan eller i ett par cm tjock skivor rakt över.
Kockens tips
- Det går bra att använda fryst lax till gravningen. Låt den då halvtina innan den filéas. Det går lättare att ta bort benen i laxen med en tång.
- Dryckförslag: Torrt vin eller kall öl.
- Serveringsförslag: Färsk dill, citronklyftor, gravlaxsås, kokt eller stuvad potatis