Vörtbröd


Till julens alla godsaker måste vi naturligtvis ha gammaldags vörtbröd, som doftar härligt av julens alla kryddor – ingefära, nejlikor, pomerans och russin. Det hembakade vörtbrödet är förstås oslagbart.

Gammaldags vörtbröd

Gammaldags vörtbröd

4 from 23 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Medelsvår
Antal

4

limpor
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes
Jästid

90

min

Det bästa receptet på gammaldags vörtbröd från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 limpor:
  • 1 l svagdricka

  • 2 pkt jäst, 100 g

  • 150 g smör, margarin eller ister

  • 2 – 3 dl mörk sirap

  • 3 tsk salt

  • 1 msk torkad ingefära

  • 1 tsk malda nejlikor

  • 6 kokta och hackade pomeransskal

  • 5 dl russin

  • 3 l rågsikt med vetemjöl

  • 2 msk smör eller margarin till pensling

Så här gör du:

  • Häll ½ l svagdricka i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Smält matfett i en kastrull, tillsätt sirap och resten av svagdrickan. Låt allt bli fingervarmt.
  • Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, ingefära, nejlikor, pomeransskal, russin och rågsikt. Arbeta degen kraftigt 5 min och låt jäsa under bakduk 30 – 40 min, eller till dubbel storlek.
  • Tillsätt vetemjöl, tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. degen ska vara fast och hålla formen, inte flyta ut. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna.
  • Smält matfett och pensla sidorna så att du lätt kan ta isär limporna när de är färdiga. Låt jäsa i kök temperatur ca 1 tim under bakduk. Grädda i 175 °C, ca 45 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

Kockens tips

  • Vörtbröd är också gott till påskbordet, med ägg, ansjovis och påskskinka!
  • Dryckförslag: Öl, must, svagdricka eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Servera på julbordet till sill, skinka, leverpastej eller dopp.
Handla ingredienser till Vörtbröd

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Julkaka med frukt

Nästa recept

Janssons Frestelse