Mandelmusslor är klassiska julkakor som måste finnas med på julens kakfat och även som efterrätt på julbordet, fyllda med t ex grädde och sylt. För de kära mandelmusslorna finns det alltid plats.
Gammaldags mormors mandelmusslor
Antal
30
kakorTillagningstid
50
minutesDet bästa receptet på gammaldags mormors mandelmusslor från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 30 kakor:
100 g sötmandel, ca 1 ½ dl
200 g smör eller margarin
1 dl strösockoer
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
smör eller margarin till formarna
Så här gör du:
- Skålla och skala mandeln. Mal drygt hälften av dem och hacka resten lite grovt.
- Rör matfett och socker pösigt och blanda ner ägg och mandel. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen. Låt gärna degen vila en stund på kall plats.
- Smörj små veckade formar med lite matfett. Gör en rulle av degen och dela den i ungefär 30 jämna bitar. Tryck ut degbitarna i de smorda formarna och grädda i 175 – 200 °C ca 10 min.
- Stjälp upp mandelmusslorna medan de är varma. Låt dem svalna och bli kalla innan de serveras.
Kockens tips
- Du kan pröva en mängd olika fyllningar till musslorna, som t ex:
vaniljkräm + konserverade mandarinklyftor
chokladkräm + en klick vispad grädde + bär
vispad grädde + sylt
glass + djupfrysta bär. - Dryckförslag: Kaffe, te, saft eller likör.
- Serveringsförslag: Servera mandelmusslorna som de är eller med vispad grädde och jordgubbssylt.