Till julens alla godsaker måste vi naturligtvis ha gammaldags vörtbröd, som doftar härligt av julens alla kryddor – ingefära, nejlikor, pomerans och russin. Det hembakade vörtbrödet är förstås oslagbart.
Gammaldags vörtbröd
Antal
4
limporTillagningstid
1
hour30
minutesJästid
90
minDet bästa receptet på gammaldags vörtbröd från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 limpor:
1 l svagdricka
2 pkt jäst, 100 g
150 g smör, margarin eller ister
2 – 3 dl mörk sirap
3 tsk salt
1 msk torkad ingefära
1 tsk malda nejlikor
6 kokta och hackade pomeransskal
5 dl russin
3 l rågsikt med vetemjöl
2 msk smör eller margarin till pensling
Så här gör du:
- Häll ½ l svagdricka i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Smält matfett i en kastrull, tillsätt sirap och resten av svagdrickan. Låt allt bli fingervarmt.
- Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, ingefära, nejlikor, pomeransskal, russin och rågsikt. Arbeta degen kraftigt 5 min och låt jäsa under bakduk 30 – 40 min, eller till dubbel storlek.
- Tillsätt vetemjöl, tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. degen ska vara fast och hålla formen, inte flyta ut. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna.
- Smält matfett och pensla sidorna så att du lätt kan ta isär limporna när de är färdiga. Låt jäsa i kök temperatur ca 1 tim under bakduk. Grädda i 175 °C, ca 45 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
Kockens tips
- Vörtbröd är också gott till påskbordet, med ägg, ansjovis och påskskinka!
- Dryckförslag: Öl, must, svagdricka eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera på julbordet till sill, skinka, leverpastej eller dopp.