Chokladfudge är alla amerikanska och engelska barns favoritgodis i juletider. Men även vuxna brukar ha svårt att hålla fingrarna borta från dessa läckra chokladbitar. Ett pålitligt recept för alla gottegrisar.
Gammaldags chokladfudge
Antal
50
bitarTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags chokladfudge från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 50 bitar:
1 ½ dl kakao
6 dl strösocker
1 krm salt
2 msk sirap
2 dl tunn grädde
2 msk smör eller margarin
1 msk vanilj socker
1 dl hackade hasselnötskärnor
1 msk matolja
Så här gör du:
- Blanda kakao, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sirap och grädde och koka blandningen på svag värme. Rör om då och då.
- Efter ca 30 min är massan färdig. Du kontrollerar detta genom att göra kulprovet. Släpp ner en droppe av chokladmassan i en skål med kallt vatten. Den ska då bilda en liten seg kula.
- Rör ner matfettet i chokladmassan, rör om och häll upp den i en skål. Vispa den tjock och blanda i vaniljsocker och nöthack.
- Häll chokladmassan i en form, ca 20 x 20 cm, pensla med matolja och låt den stelna. Skär sedan chokladfudgen i fyrkantiga bitar och servera.
Kockens tips
- Fudgen blir extra festlig om du garnerar varje fyrkantig bit med valnötskärnor och cocktailbär.
- Dryckförslag: Starkt kaffe.
- Serveringsförslag: Lägg upp fudgen i en glasskål eller svep in bitarna i vackert glänsande papper och häng dem i julgranen.