Saffran förknippas kanske allra mest med söta bullar i Luciatider. De här kringlorna görs emellertid helt utan socker och kan antingen tjäna som läckra tilltugg till en soppa eller som nyttiga kakor.
Gammaldags salta saffranskringlor
Antal
24
kringlorTillagningstid
1
hourDet bästa receptet på gammaldags salta saffranskringlor från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 24 kringlor:
50 g jäst
3 dl mjölk
50 g smält smör eller margarin
1 tsk salt
1 ägg
2 påsar saffran á 0,5 g
8 – 10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör ut jästen. Tillsätt smält matfett, salt, ägg, saffran och 5 dl av mjölet.
- Arbeta degen jämn och slät. Tillsätt under tiden mer mjöl så att degen blir lagom fast. Låt degen jäsa minst 10 min eller till dubbel storlek under en bakduk.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma degen till en lång rulle och dela den i 24 bitar. Rulla varje bit till ett ca 30 cm långt “snöre” och forma till kringlor direkt på en smord bakplåt. Låt kringlorna jäsa i 20 – 25 min.
- Pensla kringlorna med uppvisat ägg och grädda i 250 °C ca 8 min.
Kockens tips
- Saffrankringlorna är godast nygräddade. Du kan också värma dem i folie i ugn 4 – 5 min, eller i hushållspapper i mikrovågsugn ca 30 sek.
- Dryckförslag: Vitt vin, öl eller mineralvatten beroende på vad kringlorna serveras till.
- Serveringsförslag: Serveras varma till en sallad eller soppa, gärna med skaldjur.