Recept » Efterrätter, desserter och bakverk » Bakverk » Salta Saffranskringlor

Salta Saffranskringlor


Saffran förknippas kanske allra mest med söta bullar i Luciatider. De här kringlorna görs emellertid helt utan socker och kan antingen tjäna som läckra tilltugg till en soppa eller som nyttiga kakor.

Gammaldags salta saffranskringlor

Gammaldags salta saffranskringlor

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Lätt
Antal

24

kringlor
Tillagningstid

1

hour 

Det bästa receptet på gammaldags salta saffranskringlor från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 24 kringlor:
  • 50 g jäst

  • 3 dl mjölk

  • 50 g smält smör eller margarin

  • 1 tsk salt

  • 1 ägg

  • 2 påsar saffran á 0,5 g

  • 8 – 10 dl vetemjöl

  • 1 ägg till pensling

Så här gör du:

  • Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör ut jästen. Tillsätt smält matfett, salt, ägg, saffran och 5 dl av mjölet.
  • Arbeta degen jämn och slät. Tillsätt under tiden mer mjöl så att degen blir lagom fast. Låt degen jäsa minst 10 min eller till dubbel storlek under en bakduk.
  • Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma degen till en lång rulle och dela den i 24 bitar. Rulla varje bit till ett ca 30 cm långt “snöre” och forma till kringlor direkt på en smord bakplåt. Låt kringlorna jäsa i 20 – 25 min.
  • Pensla kringlorna med uppvisat ägg och grädda i 250 °C ca 8 min.

Kockens tips

  • Saffrankringlorna är godast nygräddade. Du kan också värma dem i folie i ugn 4 – 5 min, eller i hushållspapper i mikrovågsugn ca 30 sek.
  • Dryckförslag: Vitt vin, öl eller mineralvatten beroende på vad kringlorna serveras till.
  • Serveringsförslag: Serveras varma till en sallad eller soppa, gärna med skaldjur.
Handla ingredienser till Salta Saffranskringlor

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Änglamat

Nästa recept

Osso Buco