Jansson är den typiska vickningen och en svensk favorit till jul, midsommar, påsk. Men den platsar även vid många andra tillfällen. Det är en billig bjudrätt som är bra att ta fram ur frysen i alla lägen. Här hittar du receptet på gammaldags Janssons Frestelse.
Vad är Janssons frestelse?
Janssons frestelse är en maträtt med svenskt ursprung och en favorit bland svenskar. Den har serverats i Sverige i århundraden, men publicerades först som recept 1866. Rätten består av potatis, lök och ansjovis, som steks tillsammans för att skapa den perfekta balansen mellan salta och söta smaker. Den toppas vanligtvis med brödsmulor och ost innan den går in i ugnen, där den blir krispig på toppen samtidigt som den förblir mjuk inuti. Denna rejäla varmrätt är perfekt för kyliga vinterkvällar!
Kan man frysa in Jansson?
Jansson går mycket bra att frysa. Tillaga den ett par veckor innan jul och slipp stressen med att göra den precis innan.
Hur värma fryst Janssons frestelse?
- Ta fram och tina i kylskåp.
- Sätt ugnen på 150˚C.
- Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
- Täck med folie och värm mitt i ugnen 1- 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är ca 72˚C.
- Ta bort folien mot slutet.
Vad ska man ha för potatis till Janssons frestelse?
Janssons frestelse som lagas på fast potatis blir fastare och tightare i konsistensen medan det med mjölig potatis blir en lite porösare/mjukare och lite lösare gratäng.