Recept » Julmat

Checklista på mat till julafton:

Kalla rätter till julbordet:

  • Sill; Matjessill, inlagd sill och köpesill (ex senapssill och skärgårdssill)
  • Lax; Gravad lax, kallrökt lax, varmrökt lax
  • Sylta; Kalvsylta, rullsylta, pressylta
  • Julskinka
  • Julkorv, ex läckökorv
  • Rödbetssallad
  • Rödkålssallad med apelsin
  • Sillsallad
  • Leverpastej

Varma rätter till julbordet:

  • Janssons Frestelse
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Rödkål
  • Brunkål
  • Kålrotslåda
  • Revbensspjäll
  • Dopp i grytan
  • Lökdolmar
  • Lutfisk
  • Brysselkål
  • Grönkålssallad

Övriga jultillbehör:

  • Senap, Skånsk senap och söt-stark
  • Vörtbröd
  • Kavring
  • Knäckebröd
  • Julost
  • Smör
  • Potatis
  • Ägghalvor
  • Inlagda rödbetor
  • Inlagd gurka
  • Gravlaxssås

Drycker till julbordet:

  • Glögg
  • Julmust
  • Julöl
  • Snaps
  • Rött vin (ex Zinfandel)
  • Alkoholfritt
  • Kaffe & Te

Sötsaker:

  • Risgrynsgröt
  • Ris á la malta
  • Pepparkakor
  • Knäck
  • Rocky Road
  • Småkakor; drömmar, sirapskakor, schackrutor
  • Kanderade mandlar
  • Ischoklad